Akdeniz Mutfağının En Ünlü Yemekleri

Akdeniz diyeti, dünyanın en sağlıklı beslenme şekillerinden biri olarak kabul edilir. Akdeniz mutfağının ana malzemeleri olarak zeytinyağı, taze meyve ve sebzeler, protein bakımından zengin baklagiller, kepekli tahıllar, balık ve kırmızı et sayılabilir. Akdeniz mutfağına ait yemek tarifleri zengin içeriklidir. Bu tariflerde malzemeler mümkün olduğunca az işlemden geçerek en doğal halleriyle kullanılır, böylece besin değerleri de korunmuş olur. Akdeniz mutfağının hafifliğinden ve lezzetinden siz de payınıza düşeni almak istiyorsanız bu ünlü yemeklerden başlayabilirsiniz.

Deniz Mahsüllü Paella

Paella geleneksel olarak deniz ürünleriyle hazırlanan leziz bir pilav türüdür. Roma ve Endülüs kültürlerini bir araya getiren paella, İspanya’nın en gözde yemeklerinden biri olarak kabul edilir. Paella tarifi bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Sıklıkla karides, ahtapot, kalamar ve ıstakoz gibi deniz mahsulleri kullanılarak hazırlanabilen bu özel yemeğin değişmeyen iki temel malzemesi bulunur. Bunlardan ilki pirince göz alıcı altın rengini veren ve oldukça değerli olan İspanyol safranı, diğeri ise kısa taneli yapıdaki Calasparra pirincidir. Bunlara ek olarak konulan aromatik baharatlar, zeytinyağı ve sarımsak da yemeğin lezzetini ve besin değerini artırır.

 



Falafel

 



Falafel, Akdeniz’den çıkıp dünyayı fethetmiş yemeklerden biridir. Tüm Orta Doğu mutfaklarının ortak paydası olan falafeli; Mısır, Lübnan, İsrail gibi ülkeler paylaşamaz. Nefis bir vegan köfte olan falafelin ana bileşeni nohuttur. 
Bir gece suda bekletilen nohut; un, soğan, taze kişniş, toz kimyon, tuz ile birlikte öğütülür. İsteğe göre acı biber, maydanoz, sarımsak, karabiber gibi malzemeler de katılabilir. Karışım elde köfte haline getirilir ve yağda kızartılır. Damak tadına göre ince lavaş içerisinde veya yanında salata ve tahinli sos ile servis edilebilir. Mısırlılar falafeli nohut yerine kuru bakla kullanarak hazırlar.

Fattoush Salatası

 



Fattoush temelde bir “ekmek salatası”dır ve Kuzey Lübnan'da doğmuştur. Kabaca doğranmış malzemelerin misket limonu ile hazırlanan nefis sosla birleşmesinden meydana gelir. Bu harika salatada ev yapımı pide cipsleri kruton görevi üstlenir. Fattoush salatasının ilk olarak Lübnanlı çiftçiler tarafından yapıldığı düşünülür. Çiftçilerin fazladan lezzet katmak için kalan pide artıklarını bir parça zeytinyağında kızartmalarıyla keşfedilir. Tarlada bulunan mevsim sebzeleri ile salata yapan çiftçiler, bu salatayı ellerinde bulunan kızartılmış pideleri çevrelerindeki taze yabani baharatlarla birleştirerek lezzetlendirirler. Fattosh salatası için tek bir tarif yoktur. Ama genel olarak salatalık, domates, marul yaprakları, turp ve yeşil soğanla hazırlanır. Üzerine nane ve maydanoz yaprakları taze olarak eklenir. İçerisine bol miktarda eklenen sumak ise Fattosh salatasını özel bir Akdeniz lezzeti yapan gizli malzemedir. Bu özel çeşni antioksidan özelliği ile salataya hem sağlık hem de çok katmanlı bir lezzet katar.

Sarımsaklı ve Zeytinyağlı Makarna

Bu basit zeytinyağlı makarna tarifi “spagetti aglio e olio” adlı bir Napoli yemeğinden ilham alır. Tipik bir Napoli usulü tarif için makarna önce sarımsak-zeytinyağı sosunda kaplanır, ardından maydanoz ve rendelenmiş parmesan ile süslenir. Bu müthiş lezzete isteğe göre çeri domates, marine edilmiş enginar göbeği, beyaz peynir ve zeytin gibi birkaç favori malzeme eklenerek rengarenk ve faydalı besinlerle dolu bir tabak elde edilir. İtalyan tarzı hazırlanan makarnalar için dikkat edilmesi gereken en önemli özellik hazırlanma aşamasında kullanılan zeytinyağıdır. Akdeniz usulü bir makarnada daima sızma zeytinyağı kullanılır. Çünkü İtalyan makarnalarında yağ kısa bir süre ısıtılır, fakat pişirilmez. Böylece Akdeniz’in şifa kaynağı zeytinyağını en saf ve en faydalı haliyle tüketmek mümkün olur.

GASTRONOMİ
POSTU PAYLAŞ
FACEBOOK TWITTER LINKEDIN